Ayurveda in Gods own Country

Kerala sør i India – Gods own Country, kan det bli noe bedre? Det er her vi finner alle behandlingsklinikkene og resortene som tilbyr Ayurveda med yoga og meditasjon i fredfulle og vakre omgivelser. Ayurveda som medisinsk behandlingsform har vi hørt om, og yoga og meditasjon er vi vel kjent med.

Vi har fått besøke flere klinikker og resorter og velger å prøve ett av stedene. Ved ankomst blir vi møtt med en stor kokosnøtt med sugerør. Kokosvann er en helt vanlig velkomstdrink i India. Uvant for oss som liker best å drikke kaldt – men det tillates ikke i ayurvedisk medisin. Kokosnøtta er ikke kald i 40 grader pluss, men gjør godt som refreshment.

På resorten skal vi  bo i en hytte som er bygget i tradisjonell sør-Indisk stil – sirkelrund med stråtak og en fantastisk havutsikt. Her er det mulig å legge stresset ned og forsøke å få livet i balanse. For det er det ayurvedisk medisin handler om.  En god helse er ikke fravær av sykdom, men en balanse mellom kropp – sjel og sinn.

Vi har et par timer på oss til vi skal møte til vår første legekonsultasjon.  Vi har nok ikke helt forstått hva vi har «lagt oss inn på» – men tar utfordringen med åpne armer. Inkludert i prisen har vi full pensjon, 2-3 timers daglig behandling, meditasjon og yoga hver dag.  Vi velger å gå «all inn» og det skal vi ikke angre på.

Ayurveda er kunnskap om livet

Vi blir møtt av en kvinnelig og en mannlig lege som gir oss en enkel innføring i hva ayurveda er. Ayu betyr liv i en enkel forstand og består av de fire komponentene kroppen, sinnet, sansene og bevisstheten.  Veda betyr kunnskap/vitenskap – altså kunnskap om livet! Ayurveda er Indias urgamle helsevitenskap med røtter 5-7000 år tilbake i tiden. Alt dette blir vi vel informert om i samtale med legen. Ved hjelp av spørsmål og samtale, måling av puls og  blodtrykk, bestemmes diett og videre behandling etter en kategorisering av hvordan vi er dominert av de ulike elementene; jord, ild, luft, vann og rom.

Vi har alle de fem elementene i oss, men med ulik sammensetning. Vi er dominert av ett eller flere elementer som gjør oss henholdsvis til en Vata-, Pitta- eller Kapha – type.

Ayurveda behandling eller welness

Behandlingen tilpasses i forhold til din type, og består i hovedsak av massasje med litervis av olje, pulver eller sand – alt tilsatt legende urter. Vår første behandling skjer allerede samme dag – så her er det ingen tid som går tapt.

Sjenanse må legges bort i det man går inn for behandling, for i Evas drakt  inntas benken. (det er mulig å få på en uformet papirtruse) Olje som lukter av urter er varmet opp til 37 grader og kjennes ut som fløyel i det den tømmes i rike mengder over stive nakke og ryggmuskler. Behandlingen er startet. Det er to damer som synkront utfører massasjen og de kan enkelte ord engelsk: face – up,   side, face down, sit. Dette gjør det enkelt å følge med i prosessen.

Et behandlingsprogram varer i minimum 7 dager, og i løpet disse dagene får kroppen fysisk gjennomgå massasje med oljer tilsatt forskjellige urter, pulver som masseres inn på tørr hud og som lukter som en blanding av kanel og gurkemeie og gjør at kroppen ser vakker lysebrun ut under behandlingen. Rennende stråler av lunken olje retter mot et punkt i panna, oljeomslag på nakke, knær eller håndledd og det bygges opp små «demninger» på områder der stivhet eller smerter er konsentrert.  Også øynene og nesen ble renset med lunken olje!

Ayurvedisk meditasjon for nybegynnere er enkelt og greit trening i å finne ro og hvile. Nøkkelen er å få pusten  til å flyte fritt. Dette henter så opp vår prana, vår livskraft. Derfor er det viktig å sitte med en rett rygg enten på gulvet med bena i kors eller på en stol med føttene i kontakt med gulvet. Når «prana» kommer i bevegelse vil kroppen oppleves mindre stiv og mer smidig.

Yoga som er en del av tilbudet, er en fysisk og mental disiplin for å trene balansen mellom kropp, sinn og sjel gjennom ulike fysiske stillinger og pusteøvelser. Her blir oppmerksomhet, konsentrasjon og avspenning virkelig utfordret. Vi merker fort at noe skjer med kroppen. Stivheten avtar, sinnet roer seg og livet går i et saktere tempo selv om programmet er fullt. Selv om vi ikke hadde noen konkrete fysiske plager snakket vi med flere som gjennomgikk behandling en til to ganger pr år. Alt fra skjelett og muskelplager, stress og uro til mer alvorlige diagnoser.

Viktig å vite om ayurveda:
  • Det skilles mellom Treatment og Welness.  Dette er viktig å ha klart for seg når du bestiller opphold .
  • Treatment er behandling og her starter opplegget med minimum 7 dagers opphold og kur. Dette foregår ofte på hoteller og resorter som kaller seg «Klinikk»
  • Welness er mulighet for å velge behandlinger fra en meny – litt mer som vi er vant til fra våre hjemlige SPA og er som oftest en del av en vanlig Resort.
  • Ayurvedisk behandling er alt fra avspenning til dypmassasje. Massasjen er ofte mer intens enn den massasjen vi kjenner til her hjemme. Noen steder er det to behandlere som jobber samtidig – så her er vi ute etter resultater.
  • De fleste resorter  som tilbyr behandling har all-inclusive for sine gjester Til behandlingen anbefales det vegetarisk mat og noen er strikse og har kun vegetariske alternativer.
  • Andre steder gir muligheter for både vegetarisk og ikke-vegetarisk mat. Blir det for stritt er det her ikke noe problem å få bestilt ikke vegetarisk mat, enten i restauranten eller som room-service.

Det er viktig å sjekke ut det stedet du velger slik at du unngår overraskelser. Uansett vil du med ayurvedisk behandling få både helse, velvære og et minne for livet – både ved Treatment – og Welness regimet.

Kerala er skjønnhet – sol, varme mennesker – ME LIKE – Ill be soon back.

Gods own country... med Ayurveda

Legekonsultasjon

Oljebehandling - ro for sjelen

Nydelige opplevelser gir også ro i kropp og sjel

I stillhet og ro...