TANZANIA
I 1996 landet vi for første gang, min mann, tre av mine fire barn og meg selv, i Dar es Salaam Tanzania. Med oss på ferden hadde vi en koffert hver, men mye mer i «bagasjen» av forventninger om hva vårt ville valg innebære. Her skulle vi tilbringe to og et halvt år på et aldeles ukjent kontinent og i et fremmed, spennende land.

Det var i disse årene min lidenskap for Afrika vokste til et varig engasjement. I herlige, nære møter med staben vår, danseinstruktøren, tiggeren på hjørnet, gateguttene i byen eller damene på grønnsaksmarkedet ble grunnlaget dannet  for et brennende ønske om å dele slike opplevelser med mange. Gjennom latter, dans og sang, eller stille gråt i en god samtale, ble ubrytelige bånd knyttet. Dessuten så jeg jo det skrikende behovet mine nye venner hadde for en jobb – en stabil inntekt som kunne bringe familien nærmere et verdig liv og i andre omgang utdanning for den oppvoksende generasjon. Da jeg reiste etter to og et halvt år, lå tanken der allerede, -Tenk om vi kan komme tilbake  og kanskje ansette en av dem, om ikke annet så til å passe vår leilighet eller en feriebolig?

Med dette som bakteppe, sammen med mange henvendelser fra nære og fjerne venner som ønsket seg Afrika-tur, etablerte jeg mitt eget turoperatørselskap i 2004. Den gang het vi AD Travel. Vårt nye navn Pearl Journeys, gjenspeiler bedre at det er perlene vi vil vise deg – de er helt spesielle, de skinner og varer.  Den uberørte naturen og de folketomme strendene i havgapet, tropeskogen og høyfjellet du ikke har sett maken til og aller viktigst: Den autentiske kulturen i nære møter med menneskene i dagligliv og til fest. 

For å legge til rette for gode opplevelser i Afrika, så jeg klart at jeg trengte mitt eget sted. Søket startet,  jeg ville etablere meg midt i en landsby på ei strand, uten annen turisme, med herlig utsikt fra de planlagt bungalowene og uberørt natur i umiddelbar nærhet.
Dette fant jeg 6 mil nord for Dar es Salaam, i fiskelandsbyen Mlingotini. Det er et privilegium å høre til her, blant varme og generøse mennesker som viser både meg og kundene mine at vi er velkommen.

Her har jeg nå bygget opp det lille hotellet med 12 rom, anskaffet en tradisjonell båt som vi tar med gjester på tur med og en bil vi kan hente, bringe og kjøre sightseeing med. I restauranten er selvsagt spesialiteten sjømat, som kommer rett fra båtene og til kjøkkenbenken noen få meter fra stranda. Slik ble Bomani Beach Bungalows et faktum og landsbyfolket gav meg tittelen Mama Bomani, som jeg håper å ta med meg resten av livet.

I slike omgivelser tok det meg ikke lang tid for å finne ut hva som trengtes bokstavelig talt rett utenfor porten min: Der lå en svært så dårlig vedlikeholdt skole hvor 90 barn satt på gulvet i stedet for på pulter, samt et lite hospital og selvsagt mange naboer som manglet mye. Hjelp til skolen ble iverksatt umiddelbart, så noen prosjekt med å hjelpe kvinner til å starte business og videre små helseprosjekt. Dette ble så satt i system gjennom fondet Sharing 4 Life, registrert i Brønnøysundregisteret, slik at de som støtter fondet kan trekke dette fra på skatten og ikke minst føle seg trygge på at her går alle bidra dit de skal.

Etter noen år med å drifte alene, kun assistert av trofaste medhjelpere på kontoret, har to partnere kastet seg inn i utvikling og drift. Dette gjør at vi når nye høyder i tilgang på kunder og ikke minst at vi trygt kan føye nye destinasjoner til vår portefølje. Elsa Grimsmo og Per Kristian Johnsen, begge fra Presenza AS, er solide inspiratorer og og bringer dessuten med seg Europeiske og Indiske perler vi virkelig kan være stolte av!